Algemeen

Brass Band MERUM – Roermond

Brass Band “MERUM” werd in 1950 opgericht als fanfare-orkest. In een korte periode bereikte men vele muzikale hoogtepunten, waaronder diverse landskampioenschappen.
In 1980 werd het fanfare-orkest omgevormd tot Brass Band. Deze orkestvorm was op dat moment een nog vrij onbekend fenomeen in de provincie Limburg.
Wederom volgden klinkende resultaten. In 2005 werd tijdens het WMC te Kerkrade een 2e plaats verworven met het hoogste aantal punten voor het verplichte werk.
De huidige band kent een regionaal karakter. Naast het promoten van het fenomeen “Brass Band” heeft de band zich ten doel gesteld de gevorderde koperblazer en slagwerker de gelegenheid te bieden om zich verder te ontwikkelen. Het repertoire omvat originele werken en transcripties van alle mogelijke stijlen waardoor een voor het publiek flitsend programma gegarandeerd kan worden.

‘Brass Band Merum’ heeft haar wekelijkse repetitie vanaf 20.00 uur op dinsdagavond in Café/Zaal “De Schuur”, Hoofdstraat 2, te Merum.

Op de meeste plekken op deze site wordt ‘Brass Band “MERUM” – Roermond’ als ‘Brass Band Merum’ aangeduid.

Dirigenten

Op het nieuwjaarsconcert van 15 januari 2017 hebben we afscheid genomen van Patrick Spelthaen.

Brass Band Merum heeft voor het waarnemen van het dirigentschap Theo Wolters en Maurice Daemen (co-dirigent) aangesteld.

Theo Wolters

Theo Wolters werd geboren in 1955 als jongste telg van een grote muzikale familie. Op jonge leeftijd begon hij met het bespelen van de trompet bij de plaatselijke muziekvereniging waar zijn vader dirigent was. Hij studeerde vervolgens trompet aan het conservatorium van Maastricht, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde.

Al tijdens zijn studie was hij van 1975 tot 1979 als 1e trompettist werkzaam bij het Overijssels Pilharmonisch Orkest en de Essener Philharmoniker (Duitsland). Daarna was hij tot 2008 werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam.

Naast zijn orkestcarrière nam hij directielessen bij Piet Stalmeier en Roberto Benzi.

Sinds 1998 werkt Theo als gastdirigent regelmatig samen met o.a.
Staatsphilharmonie Kosice (Slowakije),
Tblisi Symphony Orchestra,
“George Enescu” Bukarest Philharmonic Orchestra,
National Radio Orchestra of Romania,
Bucheon Philharmonic Orchestra Seoul,
Korean Symphony Orchestra,
Wonju Philharmonic Orchestra,
Daegu Symphony Orchestra (Zuid-Korea),
Nordwestdeutsche Philharmonie,
Neue Philharmonie Westfalen,
Die Nürnberger Symfoniker,
Limburgs Symfonie Orkest,
Nederlands Promenade Orkest,
Residentie Orkest,
Ballet Orkest Amsterdam,
Koninklijk Concertgebouworkest.

Maurice Daemen

Maurice, geboren op 19 juli 1968 te Heerlen, startte op jeugdige leeftijd in de fanfare St. Caecilia Jabeek.

Tijdens zijn tienerjaren ontwikkelde hij zich als muzikant bij fanfare Eensgezindheid in Maasbracht-Beek.

Bij Anton Kersjes, Jan Stulen en René Gullikers studeerde Maurice Orkestdirectie aan het Maastrichts’ Conservatorium. Tijdens deze studie dirigeerde hij bij diverse ad-hoc ensembles en de studentorkesten van Nijmegen en Leiden, de meest uiteenlopende composities. Zo dirigeerde hij onder andere de (Limburgse) premières van de hand van Hamburg en Gorecki.

Sinds 1993 is Maurice actief als dirigent bij diverse HAFA orkesten en bewerkte in die Hoedanigheid diverse werken voor HAFA orkest. Gedurende deze periode volgde hij ook directie lessen bij Pierre Kuijpers.

Gedurende zijn carrière dirigeerde Maurice zeer divers repertoire en werkte hij samen met vele solisten, waaronder Bogdan Bacánu, Karin Bloemen, Marcel Boom, Ruud Breuls, Jean-Pierre Cnoops, Ben Cramer, Wendy van Dooren, Jacqueline Fijnaut, Geralt van Gemert, Martin Grubinger, Leon Janssen, Dieter Koblenz, Wendy Kockelkoren, Aron Leyendeckers, Renato Meli, Richard Meijer, Natasia, Fenna Ograjensek, May Peeters, Suzan Seegers, Ernst-Daniel Smid, Frans Theeuwen, Gé Titulaer, Sophie Veldhuizen, Arwin Kluft en Jack Vinders.

Met enige regelmaat is hij als dirigent te gast bij HAFA verenigingen; zo dirigeerde hij ondermeer concerten met het provenciaal Harmonie Orkest Symphonic Impulse, 3- voudig WMC kampioen Concertdivisie Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht en de Noord Limburgse Brassband te Eksel (B) waar Maurice als eerste vervanger van Ivan Meylemans actief was.

Tijdens de prestigieuze internationale dirigenten wedstrijd van het WMC in 2001, wist hij zich te kwalificeren voor de 2e ronde en werd hij uiteindelijk vierde. Dit leverde hem prompt het chefdirigentschap van het ‘test’ orkest harmonie St. Jozef Kaalheide op, waar hij Fried Dobbelstein opvolgde.

In de afgelopen jaren heeft hij een aantal orkesten onder zijn hoede gehad. Zo dirigeerde hij onder andere harmonie St. Jozef Kaalheide, harmonie St. Caecilia Simpelveld (interim) en harmonie St. David Voerendaal. Momenteel dirigeert hij fanfare Concordia Ittervoort, fanfare St. Martinus Urmond, Koninklijke Harmonie Horst en Brassband Merum (co dirigentschap met Theo Wolters).

Maurice is tevens een van de initiatiefnemers/dirigenten van het projectorkest Euregion Brass, Wind and Percussion waarmee hij diverse concertreizen maakte naar Engeland en China.

Naast het dirigeren volgde Maurice ook contrabaslessen bij Jean Sassen (solobassist Limburgs Symfonie Orkest) en speelde hij bij Kamerorkest Sinfonietta als contrabassist. Daarnaast speelde Maurice geruime tijd als contrabassist Argentijnse muziek en zwierf hij kriskras door Europa met tango ensemble Quachengo.

Bij Gerard Hamers (Lid van het Groot Harmonie Orkest der Gidsen te Brussel) behaalde hij zowel het diploma Docerend alsook het Uitvoerend Musicus Bugel, waarmee hij als eerste in Nederland deze studie met uitstekend resultaat afsloot. In de loop van der jaren volgde hij lessen bij Theo Wolters, Rudiger Baldauf, Frits Damrow en Willem van der Vliet.

Als bugelist was hij jarenlang actief bij fanfare Eensgezindheid Maasbracht, Brassband Limburg, Flexible Brass en het Nederlands Fanfare Orkest te Amsterdam.

Als solist was hij regelmatig te gast bij diverse HAFABRA orkesten en is hij te beluisteren op een aantal CD opnamen met diverse orkesten, zoals het Brabants Fanfare Orkest, Brassband Limburg en Fanfare Eendracht Baarlo en op zijn solo CD ‘As in Heaven’, die hij in samenwerking met Muziekcentrale Adams op een speciaal voor hem ontworpen model ADAMS BUGEL. In 1999 werkte hij als bugelist mee aan de methode Horen, Lezen & Spelen voor bugel van muziekuitgeverij De Haske te Heerenveen.

Als klein koper docent werkte hij van 1991 tot 2000 bij Stichting Kreato te Thorn. Tot april 2015 was Maurice werkzaam als docent en HAFA coördinator bij muziekschool Artamuse. Momenteel is hij werkzaam als freelance docent en dirigent en sinds 1 april 2015 als projectleider bij Culturele instelling De Domijnen te Sittard-Geleen. Naast zijn muzikale bezigheden studeerde Maurice in november 2017 af als HBO Bachelor Rechten met als specialisatie Professionele Mediation.

Bestuur

Het bestuur van Brass Band Merum is als volgt samengesteld:

Voorzitter: Jean-Pierre Halmans
Vice Voorzitter: vacature
Penningmeester: Marc van Montfort
Secretaris: Paul Reijnders
Coördinatie Jeugd: Chantal Halmans-Beaumont
Overige Bestuursleden:
Laurens Walenberg
Chrit Clout
Marc Clout
Mike Fermont
Math Palmen

Wilt u contact met het bestuur opnemen stuur dan een email naar bestuur [at] brassbandmerum [punt] nl.

Jeugd en jeugdopleiding

Opleidingstraject
De opleidingen worden verzorgd door docenten van de “ECI Cultuurfabriek” uit Roermond. De lessen worden individueel of in kleine groepjes gegeven in Herteheym of de ECI. Het cursusjaar loopt van september tot en met juni. De vakanties lopen gelijk aan die van de basisscholen. De lestijden worden in overleg vastgesteld.
Kinderen vanaf groep 4 van de basisschool kunnen starten met de basiscursus Instrumentale Muzikale Vorming (IMV). Deze opleiding laat de kinderen spelenderwijs met zang, ritmische spelletjes en het leren bespelen van de blokfluit, kennis maken met de wereld van muziek. Afhankelijk van de vorderingen duurt deze opleiding gemiddeld een half jaar tot een jaar. Deze lessen worden gegeven door de muziekleraren van de ECI.
Leerlingen die de IMV-opleiding volgen, kopen via de vereniging een blokfluit en oefenboeken. Beide worden naar afloop van de cursus eigendom van de cursist.
Na de basiscursus kunnen kinderen verder gaan met de opleiding door te kiezen voor de opleiding “brassband instrument” of “concertslagwerk”. Deze instrumenten worden door de vereniging ter beschikking gesteld evenals de studieboeken, muziekstandaard en uniform. Wanneer een kind van 8 of 9 jaar al ergens anders blokfluit heeft gevolgd of een ander instrument heeft leren spelen, dan kan hij/zij meteen met deze vervolgopleiding beginnen.
Het is ook mogelijk om een instrument te kiezen die niet in een brassband thuishoort (zoals een saxofoon, klarinet of dwarsfluit). In dit geval verzorgt de fanfare wel de opleiding, maar de kosten voor aanschaf, verzekering en onderhoud van het instrument dient door de ouders/verzorgers zelf verzorgd te worden. De opleidingskosten zullen in dit geval iets hoger uitvallen, maar deze zijn dan nog altijd goedkoper dan bij particuliere lessen.
Na ongeveer een jaar mogen de kinderen instromen in het Jeugdorkest HeMeO waar het niet uitmaakt welk instrument je speelt. Het jeugdorkest oefent elke vrijdag van 18.30u-19.30u. Als je een keer wilt komen luisteren naar het jeugdorkest dan ben je van harte uitgenodigd!
Via de ECI kunnen de rijkserkende A-, B-, C- en D-diploma’s behaald worden. Afhankelijk van de muzikale vaardigheid, vorderingen en de hoogte van het diploma kunnen de doorlooptijden hierbij variëren. Na het behalen van het A/B-diploma mag de leerling mee gaan spelen bij de brassband. In overleg met de muziekcommissie en de dirigent wordt het tijdstip van toetreden bepaald.
De kosten voor de jeugdopleiding zijn gesubsidieerd, waardoor voor de ouders/verzorgers maar een beperkt gedeelte van de totale kosten in rekening wordt gebracht.

Andere activiteiten
Een belangrijk doel van onze club is het maken van muziek, maar we vinden het ook belangrijk om het gezellig te hebben met z’n allen. Er worden dan ook geregeld andere activiteiten voor de jeugd georganiseerd, zoals een dagje speeltuin/pretpark/speurtocht en niet te vergeten het jaarlijkse spannende kampweekend.

Voor verder informatie kunt u zich melden tot Annemarie Janssen via mailadres: jeudopleiding [at] ceciliaherten [punt] nl

HeMeO

Contact

Het secretariaat wordt bemand door Paul Reijnders.

U kunt ook eenvoudig met het secretariaat contact opnemen middels het versturen van een mail naar secretariaat [at] brassbandmerum [punt] nl.

Repertoire

Door de jaren heen heeft Brass Band “Merum” een aardig archief aan muziekwerken opgebouwd.
Hieronder een (kleine) greep uit de muziekwerken die door de jaren heen ten gehore zijn gebracht.

Titel Componist Arrangeur Opmerking
A London Ouverture Philip Sparke
All through the Night Gordon Langford Traditional
Amparito Roca Jaime Texidor Aubrey Winter The sheltered Cliff, Paso Doble
Amsterdam Rob Goorhuis
Bandstand T.J. Powell
Barn Dance & Cowboy Hymn Philip Sparke
Bass in the Ballroom Row Newsome Solo for E flat Bass
Blades of Toledo T.L. Sharpe Trombone Trio
Blitz Derek Bourgeois Op. 65
Born on the Fourth of July John Williams Andrew Duncan Theme from the original motion picture
Brillante Peter Graham Fantasy on “Rule Brittannia”
British Bandsman Derek Broadbent
Bruckner Etude for Brass Band Enrique Crespo Sandor Hendriks
Call of the Cossacks Peter Graham
Canterbury Choral Jan van der Roost
Capriccio Rodney Newton
Carnival Day Gordon Langford
Colonel Bogey Henneth J. Alford March
Concert March from 1941 John Williams Steve Sykes
County Palatine Maurice Johnstone March
Crimond Jessie Seymour Irvine Goff Richards
Dances and Arias Edward Gregson
Eloise Paul Ryan Derek Broadbent Bb solo with Band
Elsa’s Procession to the Cathedral Wagner William Himes Transcription
Enigma Variations Edward Elgar Eric Ball
Flourish for a Birthday Malcolm Arnold Philip Sparke
Folk Festival Shostakovitch Howard Snell
Grand Russion Fantasia Jules Levy Thomas Wyss Solo Cornet Solo
Hora Staccato Dinicu/Heifetz Goff Richards
Hymn of the Highlands Philip Sparke
Intermezzo Sinfonica P. Mascagni W. Bouman
Intrada Ray Farr Ein’ Feste Burg
Joy, Peace and Happiness Richard Phillips Festival Arrangement
Kongolela Jan Magne Førde
La Gazza Ladra Gioacchino Rossini H.J. Lorriman Ouverture
Let’s face the Music & Dance Irving Berlin Goff Richards
Lowry Sketchbook Philip Wilby Three pieces for Brass Band
Malaguena Mark Freeh
March (from Pines of Rome) Respighi Howard Snell
Mars, The bringer of War G. Holst Stephen Roberts
Men of Harlech Gordon Langford Traditional
Midwest March J.J. Richards Derek Broadbent
Mr Lear’s Carnival W. Hogarth Lear
Mühledorf Derek Broadbent March
Music John Miles Philip Sparke
Navigation Inn Philip Sparke Concert March
Nessun Dorma Giacomo Puccini Robert van Beringen from Turandot
Olympic Fanfare and Theme John Williams Peter Graham
On with the Motley Leoncavallo Ray Farr from I. Pagliacci, Eb Cornet Solo
Paganini Variations Philip Wilby
Points Leon Vliex
Postcard from Mexico Howard Snell
Prelude on ‘Tallis’ Peter Graham
Prinz – Eitel – Friedrich H.L. Blankenburg A. Dreissen Marsch
Procession tot the Minster Wagner Howard Snell
Processional Fanfare Elgar Howarth Klaas v.d. Woude
Quicksilver Peter Graham Cornet Duet
Radetsky March Strauss Pat Ryan
Reunion and Finale Randy Edelman Andrew Duncan from “Gettysburg”
Softly, as I leave You Alfred de Vita Alan Catherall For Nick and Bob Childs
Song for Friends Goff Richards for Brass Band Limburg
Summon the Heroes John Williams Rieks van der Velde
Tallis Variations Philip Sparke
Tara’s Theme Max Steiner Alan Catherall
The Acrobat J.A. Greenwood Trombone Solo
The Australasian William Rimmer
The Bandsman’s Challenge Bertrand Moren
The Boy from Menaem Gordon Langford Traditional
The Day Thou Gavest C.C. Scholefield Philip Wilby
The extended 120 Hymns for Brass Band
The Floral Dance Katie Moss Derek Broadbent
The Holy Well Peter Graham From On Alderley Edge
The Land of the Long White Cloud Philip Sparke ‘Aotearoa’
The New Colonial March R.B. Hall
The Salvation Army Brass Band Journal Barrie Gott Festival Arrangement – Light-Walk
Toccata in D Minor J.S. Bach Ray Farr
Trittico for Brass Band James Curnow
Vitae Lux Frode Alnæs Torstein
Aagaard-Nilsen
Wandrin’ Star Frederick Loewe Alan Fernie Bass Trombone solo
Why did I Choose You? Michael Leonard Ray Farr Trombone solo
Wiener Philh. Fanafare R. Strauss D. White
Wilhelmus van Nassouwe
Windows of the World Peter Graham
Zirkus Renz Gustav Peter Ray Woodfield Galop for Xylophone and Band
Behaalde resultaten

Staat van dienst sinds omschakeling van Fanfare naar Brass Band in 1980:

Jaar Soort concours Afdeling Aantal punten Behaald resultaat
1982 Bondsconcours LBM : Heerlen
o.l.v. Dominique Schreurs
ere 313,50 punten 1ste prijs + promotie
1983 FKM-Kampioenschappen : Etten-Leur
o.l.v. Dominique Schreurs
ere 325,00 punten 1ste prijs + lof
Nederlands Kampioen
Wiite wimpel
1984 Bondsconcours LBM : Weert
o.l.v. Dominique Schreurs
superieur 314,00 punten 1ste prijs
1985 FKM-Kampioenschappen : Doetichem
o.l.v. Dominique Schreurs
superieur 330,00 punten 1ste prijs + lof
Nederlands Kampioen
Oranje Wimpel
1985 WMC : Kerkrade
o.l.v. Dominique Schreurs
1e divisie 329,50 punten 1ste prijs + lof
Nationaal Kampioen
WMC vlag
3e plaats Internationaal
1987 Bondsconcours LBM : Venlo
o.l.v. Dominique Schreurs
superieur 316,50 punten 1ste prijs
1989 Concertafdeling LBM : Venlo
o.l.v. Dominique Schreurs
concert-
afdeling
339,00 punten predikaat B (zeer goed)
Nederlands Kampioen
Gouden wimpel
1995 NBK : Rotterdam
o.l.v. Dominique Schreurs
1e divisie 86,00 punten
(309,6 punten)
5e plaats (7deelnemers)
1996 NBK : Zutphen
o.l.v. Dominique Schreurs
1e divisie 88,00 punten
(316,8 punten)
5e plaats (6 deelnemers)
1997 NBK : Zutphen
o.l.v. Dominique Schreurs
1e divisie 85,00 punten
(306,0 punten)
7e plaats (7 deelnemers)
1998 Bondsconcours LBM : Venlo
o.l.v. Dominique Schreurs
superieur 321,50 punten 1ste prijs
Limburgs Kampioen
2000 NBK : Zutphen
o.l.v. gast Ren? Schrader
1e divisie 88,00 punten
(316,8 punten)
3e plaats (6 deelnemers)
2001 WMC : Kerkrade
o.l.v. gast Raymond Vievermanns
1e divisie 84,83 punten
(305,4 punten)
1e prijs, Limburgs kampioen.
3e plaats (3 deelnemers)
2001 NBK : Hardenberg
o.l.v. gast Bram Sniekers
1e divisie 90,00 punten
(324,0 punten)
2e plaats (8 deelnemers)
2002 NBK : Groningen
o.l.v. René Schrader
1e divisie 85,00 punten
(306,0 punten)
6e plaats (6 deelnemers)
2003 KNFM Concertconcours : Venlo
o.l.v. René Schrader
vaandel 85,59 punten
(308,1 punten)
1ste prijs
Limburgs Kampioen
2003 NBK : Groningen
o.l.v. René Schrader
1e divisie 89,00 punten
(320,4 punten)
2e plaats (4 deelnemers)
2004 FKM-Kampioenschappen : Venlo
o.l.v. René Schrader
superieur 86,58 punten
(311,7 punten)
1ste prijs.Limburgs Kampioen.
Oranje wimpel
2004 NBK : Groningen
o.l.v. René Schrader
1e divisie 87,00 punten
(313,2 punten)
4e plaats (7 deelnemers)
2005 WMC : Kerkrade
o.l.v. René Schrader
1e divisie 88,50 punten
(318,6 punten)
2e plaats (6 deelnemers)
2006 Brabantse Bond Concertwedstrijden : Veldhoven
o.l.v. René Schrader
1e divisie 86,33 punten
(310,8 punten)
1ste prijs
2006 NBK : Groningen
o.l.v. René Schrader
1e divisie 86,00 punten
(309,6 punten)
6e plaats (9 deelnemers)
2008 NBK : Groningen
o.l.v. gast Harry Vorselen
1e divisie 88,00 punten
(316,8 punten)
4e plaats (9 deelnemers)
2009 WMC : Kerkrade
o.l.v. René Schrader
1e divisie 89,75 punten
(323,1 punten)
6e plaats (10 deelnemers)
2011 NBK : Groningen
o.l.v. Patrick Spelthaen
1e divisie 81 punten
(291,6 punten)
8e plaats (8 deelnemers)
2013 WMC : Kerkrade
o.l.v. Patrick Spelthaen
1e divisie 84 punten
(302,4 punten)
6e plaats (7 deelnemers)
2016 VOBK : Mechelen
o.l.v. Patrick Spelthaen
1e divisie 87,8 punten
(316,1 punten)
4e plaats (5 deelnemers)
2017 WMC : Kerkrade
o.l.v. Theo Wolters
1e divisie 84 punten
(302,4 punten)
9e plaats (11 deelnemers)
2018 VOBK : Mechelen
o.l.v. Theo Wolters
1e divisie 85 punten
(306,0 punten)
6e plaats (7 deelnemers)
2019 LBM Bondsconcours : Roermond
o.l.v. Theo Wolters
1e divisie 84,58 punten
(304,5 punten)
1e plaats (1 deelnemer) Limburgs kampioen
2022 WMC : Kerkrade
o.l.v. Maurice Daemen
1e divisie 92,83 punten
(334,2 punten)
3e plaats (8 deelnemers)